Fermantasyon Akademisi Çevrimiçi Programı
II. Uluslararası Gıda Hukuku Yaz Okulu
CRISPR-Cas: GEN DÜZENLEME UYGULAMALARI
2019 Yaz Okulu
Projeler

Mevlana Anlaşması kapsamında; “Bazı Yerel Buğday (Triticum spp.) Çeşitlerinde Biyoaktif Bileşiklerin Tanımlanması ve Karakterizasyonu” ve “Omik Teknolojileri Kullanılarak Genetik Modifiye Gıda ve Yem Ürünlerinde Risk Değerlendirmesi Yapılması” başlıklı iki farklı araştırma projesi kabul edilmiş ve desteklenmiştir. Mart 2019 itibarıyla Hacettepe Üniversitesi'nden 3 öğrenci (2 Yüksek Lisans ve 1 Doktora öğrencisi) bu projeler kapsamındaki çalışmalarını Michigan State Üniversitesi'nde 3 ay süreyle yürütmüştür.

Sürdürülebilirlik, IFBBC için bir önceliktir. Bunun nedeni sürdürülebilirliğin hem HÜ hem de MSU için geleceğin temeli olmasıdır. MSU, sürdürülebilirlik çabaları nedeniyle Yüksek Öğretimde Sürdürülebilirliği Geliştirme Derneği (AASHE) tarafından Altın Madalya ile ödüllendirilen üç kuruluştan biri olmuştur. HÜ ise yıllık raporlarında sürdürülebilirliğe özen göstermeye devam etmektedir.

Bilim alanında sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla aşağıdaki projeler devam etmektedir:

GENETİK MODİFİYE BİTKİLERİN RİSK ANALİZİ: OMİK TEKNOLOJİLERİNİN KULLANILMASI

Bu proje Avrupa Birliği için çok önemli bir konumda ve bu proje, Türkiye GDO risk değerlendirmesinin yeni teknolojilerle nasıl yapılabileceğini anlatmaktadır. Yeni teknolojilerle risk değerlendirmesinin yapılabilmesi ülkemize ekonomik ve bilimsel kazanımlar getirecektir. Bu proje aynı zamanda HÜ BAP (Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi) tarafından da desteklenmektedir.

ALTIN NANOPARTİKÜLLER (AuNPs) KULLANILARAK HIZLI GDO TESPİTİ VE MATLAB'A UYGULAMASI

Gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla tarımsal verimlilikte hızlı gelişmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Yalnızca dünyanın başlıca gıda ihtiyaçları için değil, aynı zamanda tarımsal üretim ve sürdürülebilirliğe yönelik en gelişmiş yaklaşımları uygulamak, analitik araçlara sahip olmayan gelişmekte olan ülkeler için de özellikle önemlidir. Bu sorunların üstesinden gelmek için, DNA tabanlı özellikleri hızlı bir şekilde tanımlamak için GDO tespiti için sahada uygulanabilir DNA nano sensörleri geliştirilmektedir. Bunu yapmak için MSU'da geliştirilen iki yeni teknoloji entegre edilip kullanılmaktadır. İlk olarak, hızlı, hassas, oldukça spesifik, ucuz ve farklı GDO çeşitlerine uyarlanabilir DNA örnekleri için nanosensör tabanlı analizler geliştirilmiştir. Bu araştırmanın, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) / NSF (Ulusal Bilim Vakfı) Projesine dönüştürülmesi planlanmıştır.

TÜRK BUĞDAY ÇEŞİTLERİNİN FONKSİYONEL GIDA ÖZELLİKLERİ

Hacettepe Üniversitesi, Michigan Eyalet Üniversitesi ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohum Gen Bankası işbirliğiyle yürütülen bu proje, Türk buğday çeşitlerinin fonksiyonel gıda özelliklerini ilk kez araştıran proje konumundadır. Bu projenin amacı, Türkiye'deki yerli buğday çeşitliliği, ülkemizde buğdayın insan sağlığına etkileri ile insan beslenmesinde kullanılması ve buğdayda sürdürülebilir üretim konularının araştırıldığı bir ortam yaratmaktır.