Fermantasyon Akademisi Çevrimiçi Programı
II. Uluslararası Gıda Hukuku Yaz Okulu
CRISPR-Cas: GEN DÜZENLEME UYGULAMALARI
2019 Yaz Okulu
Tarihçe

Tarihçe

 

2015      

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) ile Michigan Eyalet Üniversitesi (MSU) arasında Yüksek Öğretim Kurulu'nun onayından sonra 12.02.2015 tarihinde bir Mutabakat Anlaşması imzalandı.


          

2016           

Bu anlaşma kapsamında, 9-23 Nisan 2016 tarihlerinde, Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi IFBBC Koordinatörü Doç. Dr. Remziye Yılmaz Michigan Eyalet Üniversitesi(MSU)'ni ziyaret etti.

2017               

Bu ziyaret sonucunda, 9-11 Ekim 2017 tarihlerinde Uluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Çalıştayı düzenlenmesine ve Uluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Araştırma ve Yayım Merkezi (IFBBC)'nin açılmasına karar verildi. Bu ziyaret sırasında görüşülen kişiler aşağıda listelenmiştir:

  • Prof. Dr. Satish Udpa / Vice Rector
  • Prof. Dr. Brad Day / Department of Plant, Soil and Microbial Sciences
  • Prof. Dr. Rebecca Grumet / Department of Horticulture
  • Prof. Dr. Karim Maredia / The World Technology Access Program
  • Sean C. Lawrie / The Center for Global Connections in Food, Agriculture, and Natural Resources
  • Prof. Dr. Steve Hanson /Associate Provost/Dean, International Studies & Programs
  • Prof. Dr. Norman Graham, Director, Center for European, Russian & Eurasian Studies
  • Prof. Dr. Muralee Nair / Department of Horticulture
  • Prof. Dr. Perry Ng / Associate Chair, Department of Food Science & Human Nutrition
  • Prof. Dr. Carrie R. Feeheley / College of Law, Interim Assistant Dean of Admissions and International Programs
  • Nurten Ural / Honorary Consul General of Turkey, Detroit and International Advisor to MSU

Uluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Çalıştayı'nın gerçekleştirilmesi ve IFBBC Merkezi'nin açılışıyla birlikte, 30 Ekim 2017'de Amerikan Parlamentosu'nda USDA (Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı) tarafından bir Başarı Hikayesi okundu.


2018               

Temmuz 2018'de Hacettepe Üniversitesi IFBBC ekibinden Doç. Dr. Remziye Yılmaz, Prof. Dr. Ümran Uygun ve Prof. Dr. Halil Vural Michigan Eyalet Üniversitesi (MSU) 'nde gerçekleştirilen ilk Bilimsel Yönetim Kurulu toplantısına katıldı. Kasım 2018'de MSU'dan Prof. Dr. Muraleedharan Nair ve Dr. Sean Lawrie çeşitli seminerler vermek üzere Hacettepe Üniversitesi'ne geldi ve ayrıca, ABD'nin Kuzey Amerika Fahri Başkonsolosu Nurten Ural, MSU'yu tanıtmak için Hacettepe Üniversitesi'ni ziyaret etti.

2019   

Mart 2019'da MSU'dan Prof. Dr. Zeynep Üstünol, Dr. Robert Coffey ve Lewis Cardenas ile Fahri Başkonsolos Nurten Ural, iki üniversite arasındaki koordinasyonu arttırmak için konferans vermek ve çeşitli bağlantılarda bulunmak üzere Hacettepe Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Merkezin kurulması ile Michigan Eyalet Üniversitesi ile Hacettepe Üniversitesi arasında Mevlana ve Erasmus + K107 anlaşmaları imzalandı.

12-26 Mayıs 2019 tarihlerinde MSU'dan araştırmacılar, “Omik Teknolojileri Kullanarak Genetik Modifiye Gıda ve Yem Ürünlerinde Risk Değerlendirmesinin Yapılması” başlıklı projeyi yürütmek amacıyla Hacettepe Üniversitesi'ni ziyaret etti.

Haziran 2019'da IFBBC, başarılı bir uluslararası işbirliği modeli olarak Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Üstün Başarı Kurumsal Ödülü'ne “Uluslararası İşbirliği” kategorisinde aday gösterildi.

Temmuz 2019'da IFBBC kapsamında, dünyanın dört bir yanından en yetenekli ve gelecek vaat eden 30 katılımcı ile birlikte "Uluslararası Gıda Hukuku Yaz Okulu" düzenlendi. En iyi bilim insanlarıyla 2 günlük eğitimle, kişisel ve mesleki gelişim desteklenerek  Gıda Hukukunun tüm alanlarında araştırma işbirliği sağlandı.


2021                  

Ocak 2021'de merkez ev sahipliğinde 2 gün süreyle çevrimiçi "CRISPR-Cas: Gen Düzenleme Uygulamaları" kısa kursu gerçekleştirildi. CRISPR-Cas gen düzenleme teknolojisi ve bu teknolojinin gıda biyoteknolojisi alanında potansiyel uygulama alanlarının tanımlanması için başlangıç niteliğinde olan bu kursta katılımcılara gen düzenlemenin temel ilkeleri ve genetik makas CRISPR-Cas'ın bir gen düzenleme aracı olarak nasıl işlediği ve gıda biliminde önemi kapsamında bilgiler verildi. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 250 davetlinin katıldığı bu çevrimiçi kısa kurs yoğun ilgi gördü.