İklim Gündeminde Döngüsel Biyoekonomi Çalıştayı
Fermantasyon Akademisi Çevrimiçi Programı
2019 Yaz Okulu
CRISPR-Cas: GEN DÜZENLEME UYGULAMALARI
II. Uluslararası Gıda Hukuku Yaz Okulu
Misyon ve Vizyon

Merkezin Misyonu:

Merkezin misyonu, Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Amaç 2-Açlığa Son; Amaç 3-Sağlık ve Kaliteli Yaşam; Amaç 12-Sorumlu Üretim ve Tüketim ve Amaç 17-Amaçlar için Ortaklıklar) ile yakından bağlantılı olan Gıda Biyogüvenliği ile ilgilidir.

IFBBC, Türkiye Biyoteknoloji Stratejisi ve Eylem Planı doğrultusunda bir model geliştirmiştir. Bu plan, çevre ve insan sağlığına yönelik riskleri dikkate alarak, tarım ve gıda sektöründe biyoteknolojik teknikler ve uygulamalar geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarına öncelik vermektedir. Ayrıca bu plan, uluslararası gelişmeler çerçevesinde ileri teknoloji kullanılarak üretilen ürünler için biyogüvenlik kriterlerini etkin bir şekilde uygulayan bir ülke olmayı hedeflemektedir.

Merkezin Vizyonu:

Uluslararası Gıda Biyogüvenlik ve Biyoteknoloji Araştırma ve Yayım Merkezi (IFBBC), gıda biyoteknolojisi ve biyogüvenlik alanında sürdürülebilir küresel kalkınmayı teşvik etmek amacıyla Araştırma, Eğitim ve Teknoloji Transferi için faaliyet göstermektedir.

Merkez, multidisipliner bir ağ oluşturarak, seminerler ve toplantılar aracılığıyla araştırma ortamını zenginleştirmekte, çalıştaylar ve kısa kurslar düzenleyerek öğretim üyelerine, öğrencilere ve personele eğitim sağlamaktadır. Merkezde yürütülen çalışmalar ve akademik işbirliği sayesinde, Hacettepe Üniversitesi ve Michigan Eyalet Üniversitesi'nin bilgi ve kaynaklarının doğrudan bireylere, topluma ve kurumlara aktarılması ve kaynakların iyileştirilmesi, yerinde, gerçek zamanlı araştırma tekniklerinin geliştirilebilmesiyle mümkün olacaktır. Bu merkez, altyapısı ile teknolojiyi takip eden, uygulayan ve dünya pazarına sunan, ülkemize ekonomik ve bilimsel kazanımlar getirecek bir bilim ve teknoloji merkezi olma yolunda ilerleyecektir.

Merkez ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Tohum Gen Bankası işbirliği ile yürütülen proje kapsamında, Türkiye'de ilk defa yerli buğday çeşitliliği, insan beslenmesinde insan sağlığına etkisi olan buğdayın kullanımı ve buğdayda sürdürülebilir üretim konuları araştırılmaktadır. Merkez, üniversiteler, kamu ve özel kuruluşların ihtiyaç duyduğu gıda biyogüvenliği ve biyoteknoloji alanında uzmanlık, araştırma ve laboratuvar olanakları sağlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca kurumlar arası çalışmaları disiplinler arası, ulusal ve uluslararası düzeyde destekleyerek üniversitelerimizin ve diğer kuruluşların uluslararası projelere katılma ve yürütme becerilerini arttırmayı ve bilimde yeni ufuklar açan araştırmalara destek olmayı hedeflemektedir.

IFBBC, HÜNİTEK ile aynı vizyon ve zemini paylaşarak, çok disiplinli bilimsel araştırmalar için kullanılabilecek bir araştırma altyapısı ile kamu ve özel sektörün araştırma ihtiyaçlarına cevap verecek, yenilikçi teknolojiyi takip edecek bir bilim ve teknoloji merkezi olmayı hedeflemektedir.